Dünyanýn en uzun soluklu kardeþ festivalleri Manisa ili Akhisar ilçesinde kutlanan 558’inci Çaðlak Festivali ile Bosna-Hersek’in Donji Vakuf Belediyesi Prusac beldesinde 507’nci yýlý kutlanan Akhisarlý Ayvaz Dede Þenlikleri bu yýl da kardeþlik köprüsünü sürdürdü.
Boþnaklarýn Ýslam'ý kabul etmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlý Ayvaz Dede anýsýna 507 yýldýr düzenlenen þenlikler kapsamýnda Donji Vakuf þehrindeki resmi geçit törenine Akhisar heyetinden AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Akhisar Belediye Baþkaný Salih Hýzlý da katýldý.
AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Akhisar Belediye Baþkaný Salih Hýzlý ile Baþkan Yardýmcýsý Ömer Ýþçi, belediye meclis üyeleri, belediye daire müdürleri, Akhisarlý iþ adamlarýnýn katýlýmý ile gerçekleþen 45 kiþilik heyet, 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 507’nci Ayvaz Dede Þenlikleri’ne katýldý. Heyet ilk olarak kardeþ belediye Donji Vakuf Belediye Baþkaný Huso Susic’in konuðu oldu.
Akhisar Belediye heyetini meclis salonunda kabul eden Donji Vakuf Belediye Baþkaný Huso Susic burada yaptýðý açýklamada, “Buraya gelen tüm misafirlerimizi sadece Ayvaz Dede Þenlikleri’nde deðil diðer tüm zamanlarda da sizleri burada konuk etmek isterim. Küçük bir þehiriz, þartlarýmýz ve standartlarýmýz çok yüksek deðil, ancak misafirperverliðimizi göstermek için elimizden gelen gayreti göstereceðiz. Öncelikle Salih Hýzlý önderliðindeki Akhisar Belediyesi ekibine müteþekkilim çünkü her sene bu heyetle buraya katýlým saðlýyor. Türkiye’den gelen ekipleri görünce mutlu oluyorum ama Akhisar, Þehzadeler ve Ýnegöl gibi kardeþ belediyeler gelince ayrý bir mutlu oluyorum. 10 bin kiþilik bir nüfusa sahibiz ama Türkiye’de milyonlarca kardeþimiz var” dedi.
Bosna Hersek’e Salih Hýzlý önderliðinde üçüncü kez geldiklerine vurgu yapan AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, “Türkiye’de Manisa, sizleri Saray Bosna’yý ve buradaki kardeþlerimizi çok seviyor. Ýnþallah kardeþliðimiz ve dostluðumuz kýyamete kadar devam eder. Bu güzel misafirperliðinizden dolayý teþekkür ederiz” dedi.
Akhisar heyeti olarak 2010 yýlýndan buyana Donji Vakuf’a geldiklerini ifade eden Akhisar Belediye Baþkaný Salih Hýzlý, “Ayvaz Dede Þenlikleri kapsamýnda her yýl burada misafir oluyoruz. Ayvaz Dede bir Akhisarlý ve böyle bir baðýmýz var. Ama daha üst bir baðýmýz olduðunu biliyoruz biz ayný medeniyetin çocuklarý ve evlatlarýyýz bu daha da önemli. 2010 yýlýnda tanýþmýþ olabiliriz ama yüzyýllardýr birbirimizi tanýyoruz aslýnda. Bu bizler ve Boþnak kardeþlerimiz için çok deðerli ve çok önemli bunu biliyorum. Bu birlikteliðimizi her þartta devam ettirmeliyiz, buna ihtiyacýmýz var. Birlikte olduðumuz zaman çok daha anlamlý olduðunu düþünüyorum ve çok güçlü olduðumuzu düþünüyorum. Biz burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ýnþallah sayýn Milletvekilimizin ve Belediye Baþkaný kardeþimizin söylediði gibi bu birlikteliðimiz insanlýk var oldukça devam eder. Yaþadýðýmýz hayata anlam verebilmek de buna muhtaç olduðumuzu düþünüyorum, bunu yapmak zorundayýz” dedi.
Karaula þehrinden 1 Temmuz sabahý geleneksel kýyafetleriyle birlikte yola çýkan atlý birlikler Donji Vakuf’taki resmi geçit töreni ardýndan Prusac (Akhisar)’ a geldi ve buradan son durak Ayvaz Dede Þenlikleri’nin düzenlendiði bölgeye geldi. Özellikle geçit bölgelerindeki halkýn ellerindeki Türk ve Boþnak bayraklarý eþliðinde yaptýklarý sevgi gösterisi görülmeðe deðerdi.
Akhisarlý Ayvaz Dede’nin 5 asýr önce Prusac kasabasýndaki yaþanan kuraklýðýn ardýndan yakýnda bulunan daðda yaptýðý 40 günlük duanýn son gününde rüyasýnda iki koçun tokuþmasýný görmesi ardýndan uyanýr ve bu iki büyük dað ortadan iki ayrýlarak suyu geçiþi saðlandýðý rivayet edilmektedir. Bu bölgede yapýlan dualarýn ardýndan toplu bir þekilde kýlýnan öðle namazý ile program son buldu.
AKHÝSARLI AYVAZ DEDE KÝMDÝR?
Akhisarlý Ayvaz Dede, Sarý Saltuk gibi irþad maksadýyla Anadolu´dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. Ýnanýþa göre, Manisa Akhisarlý bir derviþ olan Ayvaz Dede, 500 yýlý aþkýn süre önce kuraklýðýn yaþandýðý ve bugün þenliklere ev sahipliði yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasýndaki daða geldi.
Halkýn kýtlýk çektiði, hayvanlarýn susuzluktan telef olduðu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Akhisarlý Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpýþtýðýný gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karþýsýnda yarýlan daðý ve gürül gürül akan ýrmaðý buldu. Böylece bölge suya kavuþmuþ, kuraklýk sona ermiþ oldu. Bu olayý duyan çok sayýda kiþi de Müslüman oldu.
Eski Yugoslavya döneminde, 1947´de yasaklanan Ayvaz Dede Þenlikleri, 1990´dan itibaren yeniden düzenlenmeye baþlandý.
Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.